2016. jún. 27.

Neked mit jelent a reggae? 2016-ban is mutasd meg a reggae nemzetközi napján! :)


Július elsejét Toots Hibbert (és kiadója, a D & F Music) üzleti menedzsere és sajtósa, Angela Davis nyilvánította a reggae nemzetközi napjának (International Reggae Day / IRD) 1994-ben, hogy felhívja a figyelmet a sziget kreativitására és arra a hatásra, amit világszerte kifejt a kultúra terén. 

Az elmúlt 20 évben az IRD egész napos, globális médiafesztivállá fejlődött, amit többek között a Jamaica Gleaner, a Jamaica Observer, a BBC 1xtra, az irieFM, az Alpha Boys School Radio és a Jamaicansmusic.com is támogat. Az a cél, hogy minél több reggae szóljon a rádiókban és tévékben ezen a napon (és máskor is :)), valamint a lehető legtöbb emberhez eljusson Jamaica zenéje.

A fesztivál együttműködik az International Reggae Poster Contesttel is. A nemzetközi poszterverseny nek magyar vonatkozása is akad: a 2013-as nyertes az Angliában élő Pákozdi Balázs lett, megelőzve kínai, görög, jamaicai, mexikói és máltai versenytársait. (Interjú és a nyertes pályamű a ReggaeSoul.hu-n itt!)

A kingstoni zenei események (például az 50 éves rocksteady előtti tisztelgés, Etana vagy Duane Stephenson koncertje) mellett elfér a kingstoni kreatívipar konferenciája is, amelynek idei témája a kreatív gazdaság és a digitális tartalom. A zenei programokat tekintve Pekingtől Brazíliavároson és Honolulun, Madagaszkáron, Szófián át Rio de Janeiróig, Londonig, Limáig és tovább terül szét az esemény a bolygón és...

...az üzenőfaladon is lehet fesztivál! 

Itt jön az, hogy mindez minket miért is érinthet. Július elsején a közösségi hálón is több lehet a jamaicai kultúrkörbe tartozó zene, ha segítünk.

Hogyan?

1. Csatlakozz a One Love Reggae.hu-val közösen létrehozott eseményhez és hívd meg a haverokat is!

2. Oszd meg az eseményben vagy az üzenőfaladon, hogy neked mit jelent a reggae (akár saját feldolgozás is lehet, vagy a kedvenc dalod, koncertfelvételed, ritkaság, dubváltozat, külföldi vagy magyar előadótól).

Állítsd nyilvánosra a bejegyzést és használd ezt a két címkét: ‪#‎ThisIsMyReggae és #NekemEzAReggae. Az előbbit az IRD javaslata alapján, az utóbbit azért, hogy egybefogjuk a magyar tartalmakat.

3. Ha ska/reggae bandában zenélsz, énekelsz, selector vagy és fellépsz aznap, vagy a témába vágó programot szervezel július elsejére, oszd meg a hírét az eseményben, a helyszínen pedig mondd be két szám között, hogy milyen jeles nap van. :)

Inspiráció: összefoglalás az aktuális riddimekről a JamaicansMusic.com-on.

Kedvcsináló: a médiatámogató LargeUp 2015-ös fényképei. Így ünnepelt Kingstonban Marcia Griffiths, King Jammy, Mr. Vegas, Bounty Killer, Ken Boothe, Beenie Man, I-Wayne és sokan mások.

Vagy nézd meg, mások mit töltöttek fel korábban: itt a thisismyreggae címke a FB-on.

2014-ben 6 órányi zenét osztottatok meg, visszahallgatható a Mixcloudon. Itt az akkori kalapemelős bejegyzés az összes résztvevő felsorolásával:



2015-ben nem feküdtünk rá annyira, de idén megpróbáljuk. :)

Linkek:
IRD - honlap / FB / TW / YT
IRPC - honlap / FB / TW
Angela Davis-interjúk Billboard.com, 2011 / Jamaica Observer, 2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...