2014. jún. 28.

Neked mit jelent a reggae? Mutasd meg a reggae nemzetközi napján! :)


Július elsejét Toots Hibbert (és kiadója, a D & F Music) üzleti menedzsere és sajtósa, Angela Davis nyilvánította a reggae nemzetközi napjának (International Reggae Day / IRD) 1994-ben, hogy felhívja a figyelmet a sziget kreativitására és arra a hatásra, amit világszerte kifejt a kultúra terén. 

Az elmúlt 20 évben az IRD egész napos, globális médiafesztivállá fejlődött, amit többek között a Jamaica Gleaner, a Jamaica Observer, a BBC 1xtra, az irieFM, az Alpha Boys School Radio és a Jamaicansmusic.com is támogat. Az a cél, hogy minél több reggae szóljon a rádiókban és tévékben ezen a napon (és máskor is :)), valamint a lehető legtöbb emberhez eljusson Jamaica zenéje.

Nézd meg, mit üzen a jeles nap alkalmából Jimmy Cliff, Alborosie, Toots és sokan mások a világ különböző részeiről:  



A szervezők minden évben díjazzák azokat a személyiségeket, akik a jamaicai zene úttörői és kreatív életművük, példamutatásuk, emberiességük segítségével pozitívan befolyásolták a sziget hatását a globális kultúrára és megtestesítik a reggae szellemiségét.
A tavalyi díjazottak Peter Tosh mellett Sly & Robbie. Idén Marcia Griffith és az Alpha Boys School részesül az elismerésben (itt tanultak a Skatalites alapítói, Yellowman és az Israel Vibration tagjai is).


Programok

A menetrend június 29-étől indul felvezető programokkal, például ilyesmikre lehet számítani (a helyszín Kingston és Hawaii, tehát ez a rész minket nem érint, de menő lenne ott lenni): 
- konferencia a kingstoni tűzfalakat színessé varázsoló Paint Jamaica kezdeményezésről és a szerzői jogok jövőjéről, 
- a díjazottak előtt tisztelgő bulik szerte a szigeten,
- facsemete-ültetési program (Plant A Tree) az első Nobel-békedíjas afrikai nő, Wangari Maathai életművének folytatásaként,
- piros-sárga-zöldbe öltözés esetén :) kedvezményes és jótékony célú vásárlási és szórakozási lehetőségek az IRD támogatóinál. A bevételek kedvezményezettje az Alpha Boys School.
- reggae-piknik Hawaii szigetén (mmmm...),
- zenei témájú falfestés művészeti iskolásokkal Kingstonban (Paint Jamaica a gyakorlatban).

A fesztivál együttműködik az International Reggae Poster Contesttel is. A nemzetközi poszterverseny nek magyar vonatkozása is akad: a 2013-as nyertes az Angliában élő Pákozdi Balázs lett, megelőzve kínai, görög, jamaicai, mexikói és máltai versenytársait. (Interjú és a nyertes pályamű a ReggaeSoul.hu-n itt!)
Az idei nevezési határidő július elseje (az IRD dátuma).

Fesztivál az üzenőfaladon is

Itt jön az, hogy mindez minket miért is érinthet. Július elsején a közösségi hálón is több lehet a jamaicai zene, ha segítünk. Mielőtt felmerülne: nem. Nincs olyan illúzióm, hogy a magyar felhasználókon fog múlni a nagy egész, de miért is ne kapcsolódnánk be? :)

Hogyan? Oszd meg, neked mit jelent a reggae (akár saját feldolgozás is lehet, vagy a kedvenc dalod, koncertfelvételed, ritkaság, dubváltozat, külföldi vagy magyar előadótól).

A bejegyzésben használd ezt a két címkét: ‪#‎ThisIsMyReggae és #NekemEzAReggae. Az előbbit az IRD javaslata alapján, az utóbbit azért, hogy egybefogjuk a magyar tartalmakat.

Inspiráció: összefoglalás az aktuális riddimekről a JamaicansMusic.com-on.
Vagy nézd meg, mások mit töltöttek fel eddig: a thisismyreggae címke a FB-on.

Csatlakozz az eseményhez FB-on: http://on.fb.me/1qF0Eja

Linkek:
IRD - honlap / FB / TW / YT
IRPC - honlap / FB / TW /
Paint Jamaica - FB / adományozási felület
Angela Davis-interjúk Billboard.com, 2011 / Jamaica Observer, 2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...