2014. febr. 11.

Szeretnénk nyitogatni a határainkat - LB27-interjú a Marley 69 koncert előtt


A szokásos éves Marley-szülinapozást megelőzően még gyorsan kikérdezgettük a Bodnár Tibit a Ladánybene 27 tavalyi évéről és az idei elképzelésekről, de természetesen a közelgő koncertről és a készülő lemezről is ejtettünk néhány szót. 

- Először nyár közepén, a Régi reggae új változatának bemutatásával egybekötve adtatok hírt arról, hogy folynak a következő lemezetek munkálatai. Most hol tartotok ezzel a folyamattal?

LB27: - Igen, 2013 nyarán egy „road movie”-t dobtunk be a köztudatba, aminek volt egy furcsa ellentmondásos üzenete, miszerint a megújult és fúvósokkal kibővült LB27 zeneileg is forradalmi időket él és vadul készül az új albumára. És rögtön egy 1993-as önfeldolgozással – Régi reggae 2013 Update version - igazoltuk ezt. A Régi reggae feldolgozása is stimmel a jelen LB27 zenei szisztémára: lendületes, harcos megszólalás jellemzi.
Selecta DreadHead szavai minket igazolnak: „Ha egy riddim igazán ütős, akkor elkezd bizseregni a tarkóm, ami szétfolyik a két vállamon egészen a kisujjamig, és libabőrös lesz az alkarom. Na, ezt éreztem a Régi reggae hallgatásakor…”
Az új album stúdiómunkálatai hamarosan befejeződnek, a keverés és mastering van már csak hátra. Koroknay Andris és Kálmi nagy erőkkel rajta van az ügyön!



- Az új cucc témáiban vagy stílusában mennyire tekinthető a 2012-es We Are One folytatásának?

LB27: - Teljes mértékben, a We Are One EP dalai is szerepelnek az Offenzíva albumon, egy egységet alkotnak. 
Minket leginkább az a kérdés foglalkoztat most, hogy a rajongók miként kezelik a korábban íródott és az elmúlt 1,5 évben készült dalainkat? Éreznek-e különbséget, változatosságot jelent-e nekik, illetve mennyire tekinthető ez az Offenzíva album a korábbi Reggaekirakat - Babylon Cirkusz vonal folytatásának? 
Mi annyira belülről érzékeljük a dalaink (gyermekeink) rezdüléseit, hogy nehezen értékeljük objektíven őket...

- Terveztek-e videót a lemez egy vagy több dalához?

LB27: - Igen, mindenképpen tervezünk, lehetőleg minél többet.



- CD-n adjátok ki, vagy a Dalok.hu-ról lehet majd letölteni, mint a We Are One-t?

LB27: - A We Are One egy kísérlet is volt, hogy mennyire működnek az online letöltős felületek. Az EP a főbb netes zenei portálon elérhető volt a megjelenés pillanatában és alapvetően elégedettek voltunk és vagyunk a letöltési adatokkal. Mondjuk azért a házat az óceán partján még nem tudjuk megvenni belőle... :)
Az LB27.hu oldalról lehet majd ingyen és fizetősen is letölteni, illetve azon rajongóinknak, akik szeretik kézzelfoghatóan is beszerezni az albumot, limitált példányszámban és exkluzív megjelenéssel szeretnénk CD-n is megjelentetni.


- Ziggy Marley új korongja, a Fly Rasta és a gyerekkönyve :), az I Love You Too kiadása áprilisra várható. A Wall Street Journal kulturális rovata a fenti alkalomból ezt a kérdést intézte hozzá: számtalan album után ő miként éri el, hogy továbbra is érdekes legyen a lemezfelvétel folyamata?
Én nektek tenném fel ugyanezt. (Miután válaszoltatok, lessétek meg Ziggy válaszát itt. Előtte nem ér! :))

LB27: - Zenészemberek vagyunk, akiknek a próbahely és az otthoni gyakorlás a munkahelyünk, a fellépések az ünnepnapok és a stúdiózás olyan, mint amikor az egyetemista vizsgázik. Ez minden esetben egy lehetőség, hogy most valami maradandó értéket állítsunk elő, ami akár a világörökség része is lehet. :) Ennek a tudatnak izgalmas és felelősségteljes magasztosságával készülök minden egyes stúdiós napomra. 
A kérdés sokkal inkább a hétköznapok mechanizmusára vonatkozhatna – amiről egyébként az Offenzíva album Mechanic System című dala is szól -, hogy egy 29 éves zenekar hogy tud a szokásain felülemelkedni és változatlanul nyitott maradni egymás új ötletei felé? 
Mivel mi egy barátság-alapú zenekar voltunk és remélem, azok is maradunk, szeretünk együtt lenni. Ez vonatkozik a próbákra is. De szakmailag érezhető, hogy az új tagok megjelenésével felkavartuk magunkban a rendszert. Ez az új album ezen forradalmi felkavarodás egyik lenyomata lesz.

Marley-buli előtt hangolódásként egy másik Marley: Ziggy és a Fly Rasta



- Vendégkérdés a Malacka és a Super Starsky énekesétől, Tamástól (lényegében kibővítve az előző kérdés fókuszát): van-e még valami, amiről úgy érzitek, hogy nem értétek el zenekarként? Milyen célok lebeghetnek előttetek ennyi siker után?

LB27: - Én a zenekar művészeti és szervezési vénáján is rajta tartom a kezem. Komoly szakmai kihívás, hogy helyesen tudjuk értékelni egy adott időszak sikereit, vagy épp kudarcait. Igyekszem tudatosan létezni a zenei világomban és ezt átadni a zenekar tagjainak is. Sok zenei könyvet olvasok, igyekszem követni korábbi és létező bandák karrierjét. Bár nincs két egyforma életpálya, de azért érezhető szabályok vannak. 
Mivel minden fellépésünket kb. úgy éljük meg, mintha az életünk függne tőle (na jó, ez egy kicsit költői túlzás volt), vagy legalábbis komolyan vesszük a bulikat, ezért hétről hétre megküzdünk a sikerünkért és szerencsére a koncertek pozitív visszajelzései igazolást adnak. Ebből tudunk erőt gyűjteni. 
Sokkal nagyobb bajban vagyok olyankor, amikor a médiával folytatott sokszor sikertelen küzdelmekről, vagy a hazai zenei szakma nehézségeiről próbálok a zenekar felé tiszta képet mutatni. Mert sajnos elég abszurd helyzet uralkodik mostanság...


- Évértékelés más szemszögből: tavaly is folytattátok az országjárást. Megfordultatok csokifesztiválon, Reggae Campen, Szent György városában és a Dürer Kertben is. A (ha minden igaz) 31 helyszín közül hová mennétek szívesen újra azon a kézenfekvő válaszon túl, hogy mindenhova, ahol szívesen látnak? :)

LB27: - A Volt, a Hegyalja, a Fezen, a Sziget, a SZIN, az Alterába, a Balaton Sound, a Campus, az EFOTT nagyszínpadaira. :) Mi alapvetően koncertzenekar vagyunk. Nagyon szeretünk kimondottan reggae-rendezvényeken fellépni, ahol mindenki alapvetően vágja a szituációt. 
De kifejezetten érdekes kihívásnak találjuk az úgynevezett városi napokon történő fellépéseket, ahol a vegyes közönség elsősorban a médiában futtatott előadókra gerjed és mégis sikerül Őket beültetni a csónakba és nem csak a Kell egy házzal, hanem kevésbé ismert nótákkal is. A koncertek második felében már egy-egy dub betétnek, egy hosszabb dob-basszus szakasznak és Koroknay mester effektjeinek is örül a nép! Ez jó érzéssel tölt el minket.


- Múlt után jelen: ezúttal is rangos vendégeket invitáltatok az A38 színpadára, hogy méltó módon történhessen meg a kalapemelés Bob Marley munkássága előtt.
Ezúttal az újra összeállt Dubaku Band, MC Kemon, Oláh Dezső, Roli (T-Rex Riders, Another Day), Brati (Knotty Headz), Selecta Áfonya és az RvzoO Sound nyújt majd segítséget.
Mi alapján állítjátok össze a közreműködők sorát amellett, hogy a zenészbarátok közül aznap éppen ki tudja vállalni a fellépést?

LB27: - A Dubakut nagyon hiányolom, szomorú voltam, amikor abbahagyták, mert szüksége van a hazai reggae massive-nak Rájuk. A roots reggae elég komoly csapásokat kap és csak az igazán elszánt zenészek maradnak ezen a vonalon sajnos. Ezért jutott eszembe, hogy legalább egy bulira felkérem Őket, hátha a színpad, a próbák újra összehozzák Dokiékat. 
Bratika és Roli nem kérdés, a testvéreink. Kemonnal már régóta tervezzük az együttműködést, de valahogy mindig az ország különböző végein vagyunk. Így volt ez a Judah riddim album dolgainál is. Most viszont minden összeállt végre! 
Oláh Dezsővel a Studio Einz-ban fogant az ötlet. Zseniális zongorista, „csak úgy” zongorázgatott egy kis Marley-t, amiből csoda lett egy csapásra… 
Ha a szervezési elvekre vagy kíváncsi: nos, alapvetően reggae-ünnepnek fogom fel a Marley-bulikat, ezért minden évben meg szoktunk hívni néhány prominens hazai reggae-személyiséget, zenekart.
De szeretnénk nyitogatni is a határainkat azzal, hogy a zenei élet egyéb területeiről is hívunk vendégművészeket, mint például Fábián Juli, Fekete Jenci, Erdő Zoli...
Saját zenei határainkat is tágítjuk ezzel, illetve szeretnénk, ha a reggae zene nem szigetelődne el túlságosan. Legyenek meg a csatlakozási pontok más műfajokon át egy szélesebb közönséghez. Ezek persze látogatások csupán, vagy inkább kirándulások. A zászlón a Roots Reggae olvasható változatlanul!


- Az egyik könyvkiadó és -áruház segítségével a jegy mellé kedvezményes áron beszerezhető A jövő a kezdet kezdete című könyv, Bob Marley aforizmáinak, verseinek gyűjteménye. Hogyan jött az ötlet? A kiadó figyelt fel a koncertre, vagy ti kerestétek az együttműködési lehetőséget?

LB27: - „Ha szabad megjegyeznem, az eljárás alapját az én ötletem képezi…” :)
Zseniális könyvet adott ki a Libri és mindenképp el kell jutnia a közönségünkhöz. Aktuális az üzenet és persze a kiadvány is kb. fél éve van a boltokban. Ráadásul a Kiadó is közeli barát, mivel egyik fő emberével, korábbi szövegírónkkal, Sárközy Bencével (pl. Fürdik a lelkem…) is azonnal összepacsiztunk e témában.

- Ha már volt a kezetekben: hogyan értékelnétek a könyvet? Nálam most még "csak" a Timothy White-féle Catch A Fire (a Cartaphilus igényes, értő kiadásában) és Rita Marley visszaemlékezései (szerintem gyatra félrefordítással) állnak a polcon, de ha szerintetek érdemes beszerezni ezt is, igyekszem majd hozzájutni.

LB27: - Marley riportokban, színpadokon „elejtett” mondatait, bölcsességeit gyűjtötték össze ebbe a kiadványba. Véleményem szerint, aki valamennyire ismeri Marley, vagy a roots reggae üzenetét, egy picit könnyebb helyzetben van. 
A kiemelt mondatok gyakran utalnak dalszövegekre, korábbi eseményekre, vagy a rastafarianizmus gondolataira, ezért nem árt többször elolvasni egy-egy bekezdést, elgondolkodni rajta és újra olvasni. Spirituális üzenetek ezek, mindenki kialakíthatja belőlük a saját Marley-jét, saját rasztáját, saját magát. Lehet építkezni is belőlük, de a meglévő tudás leporolására is kiváló.

- Akad-e olyan környezetvédelmi, jótékonysági vagy egyéb civil kezdeményezés, amiben akár a zenekar szintjén, akár egyénileg részt vesztek és szeretnétek hírét vinni?

LB27: - Igen, leginkább a Reggae Campen érvényesíthetjük kézzelfoghatóan ezen szándékainkat. Kaló Márk barátunk segítségével és aktív közreműködésével igyekszünk e témában is rendet rakni a fejekben. Zöld Zóna – Move Sátor, Öko-lábnyom, Re-pohár, szelektív hulladék… létező fogalmak a Campen és remélem, előtte-utána is.

- Kiket üdvözölnétek innen, a skablog hasábjairól?

LB27: - Elsősorban a csajokat! És persze a pasikat is! A rasztákat és nem rasztákat. A megszállott reggae fanokat és azokat, akik csak közelítenek. Mindenkit, aki tudja már, hogy a SKA nem balkáni eredetű zene! :)

LB27: honlap / FB / YT / MS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...