2013. okt. 27.

A közönség nem kíváncsi már kis zenekarokra, akiket felfedezhet magának - Skaballeros-interjú


Nyár óta nem hallhattuk élőben a Skaballeros zenekart, most azonban egymás után két koncertet is adnak. Erről és tehetségkutatókról, színtérről(?), stúdiózásról és különböző ideológiákról is kérdeztük őket. Ebből lett ez a hosszabb kérdezz-felelek. Bonts egy sört, ülj le, olvasd el! :)

- Két éve viccből felvettetek egy 10 számos demót (Lö pünk sessiöns), majd idén tavasszal kerestetek embereket stúdiós csordavokálozáshoz. Hol tart ez a dolog?

Skaballeros - A korábbi 10 számos "demó" tényleg csak vicc-szinten készült. Az egyik próbán nem voltak fúvósaink és gondoltuk, akkor bemikrofonozzuk a dobot, az erősítőket, aztán felvesszük a dalokat, amiket fúvósok nélkül is élvezhetően el tudunk játszani. Ehhez képest most profibb felszereléssel, de még mindig sufnituning-szellemben próbáljuk rögzíteni a dalainkat. 
Tavaly kezdődött, hogy vegyük fel már a dalokat, mert azokat lehet majd mutogatni, meg a promóciót is megkönnyítik. A nyár teljesen terméketlen volt, mindenki eltérő időpontokban volt nyaralni, így ez az időszak kiesett stúdiózás szempontjából. Mivel mi magunk csinálunk mindent a felvételek kapcsán, így nyilván csak a szabadidőt tudjuk erre fordítani. 
A szaxofonosunk vállalta magára - mivel van ilyen irányú végzettsége -, hogy összerántja a sávokat, keveri, véglegesíti azokat. Mivel szabadidőből neki is kevés van, így csak a jóisten tudja, hogy mikorra lesz kész az a hat dal, amit felvettünk, az meg már tényleg balladai homályba vész, hogy a még fel nem vett dalokat mikor fogjuk rögzíteni.



- November elsejére a Filterbe várjátok a nagyérdeműt, vállt vállnak vetve a La Familia nevű német zenekarral. Hogyan találtatok rájuk, illetve honnan jött az ötlet a közös fellépésre? Mit érdemes tudni róluk? Van már gyakorlatotok külföldi vendégbandával: tavaly ősszel az angol Upbeat Allstars járt itt nálatok.

Skaballeros - Mi ilyen zenekar vagyunk... Minden évben megkeres minket egy külföldi zenekar, hogy tudnánk-e koncertet szervezni nekik. Kezdődött a Fast Food Orchestrával, de volt másik cseh vendégzenekar is, a Rasta Führer, aztán jöttek az angolok egy szlovák zenekarral: a Stillbust és a Retarded Fish.
A Stillbustból néhány arc ismerte a szintén angol Upbeat Allstars gitárosát, Andyt. Gondolom, továbbadták neki, hogy milyen jó arcok vagyunk, így játszottunk velük tavaly. :-D
Jött volna a belga Skarbone 14 is, de olyan feltételekkel, amiket nem tudtunk volna megteremteni. Pláne úgy, hogy nem vagyunk koncertszervezők. Az Upbeat Allstarst így is én szállásoltam el estére - tudom, ez normális, ha már eljöttek -, de volt zenekar, aki 300-400 eurót mondott, úgy, hogy nem mi hívtuk, csak jöttek volna játszani. Volt, hogy ilyet is bevállaltunk, mostanában nem.
És az a szomorú, hogy ez máshol működik. De legalábbis kaját és benzinpénzt kapnak a zenekarok, ha például Ausztriába, vagy Németországba látogatnak el. Mi kis zenekar vagyunk, nem tudunk egy koncerttel kitermelni 100.000-150.000 Ft-ot, amiből jattolunk a vendégzenekarnak.
Tehát az összes korábbi ilyen koncert, ahol külföldi fellépő volt, gyakorlatilag ráfizetéses volt. Az Upbeat Allstars ebből a szempontból nagyon korrekt volt: ők azt mondták, hogy ami bejött, az nekik elég, nem kérték, hogy az előre megállapodott összegre egészítsük ki.
A németek most azért jönnek, mert a gitárosuk nálunk tanul Budapesten egy fél évet (gondolom, az Erasmus program keretein belül), a többi zenekari tag meg gondolta, hogy akkor átruccannak hozzánk és ha már itt vannak, koncerteznének is.
Hogy ők hogyan találtak meg minket, az rejtély, de ha itt lesznek, majd rákérdezünk. Nekik nincs semmilyen kívánságuk, csak november elsején és másodikán szeretnének fellépni, lehetőleg Budapesten és vidéken. Ránk is ránk fér a koncertezés, úgyhogy úgy voltam vele, miért ne. November 1-jén Filter, november 2-án Tata, Fortuna Club (vagy Club Fortuna, aki oda akar találni, úgyis megtalálja).
A budapesti koncert ingyenes lesz, becsületkasszával (aminek az eredményességi mutatói nyilván a zérus felé fognak tendálni :-D), a tatairól még nem tudok pontosat. (Időközben megkaptuk a második koncert plakátját, itt az áll, hogy ez is ingyenes - a szerk.) Ezúton is köszönjük a Skannibals segítségét a vidéki bulival kapcsolatban.



- Nyáron klubban és fesztiválon is előfordultatok, de azóta most először álltok majd közönség elé. A zenén kívüli civil élet áll ennek hátterében vagy más okot keressünk?

Skaballeros - A nyári fesztivált, amin szerepeltünk, inkább hagyjuk... :)
Imádnivaló, ahogy a nem nagy fesztiválok kezelik a zenekarokat, a közönségszervezést, vagy bármi egyebet, ami a fellépő zenekar elégedettségét egyensúlyba hozná, ha már Budapestről elkocsikázott pár száz kilométert. :-D
Az eltűnésünket az magyarázza, hogy év elején dobost váltottunk, aki jó választásnak tűnt, most a trombitásunktól kellett megválnunk, de a fúvósszekciót most próbáljuk feltölteni. Kicsit elveszett a korábbi lelkesedés is, ami engem illet, de elég nehéz megválni egy olyan zenekartól, amiben már öt éve tolod. Volt már párszor, hogy fel akartam oszlatni a brigádot, de aztán mindig elhatároztuk, hogy folytatjuk. :)
Nemrég volt megint egy ilyen pont, most úgy tűnik sikerül ezen is túllendülni. Lehet, hogy nem fogunk koncertezni megint egy darabig, vagy felvenni dalokat, de próbálni azért le fogunk járni. Olyanok leszünk, mint a felszín alatt fortyogó láva, ami bármikor kitörhet. :-D
Szóval jelenleg inkább a spleen jellemző ránk, nincsenek igazán világmegváltó terveink, majd valamikor befejezzük a lemezt, majd, ha lesz olyan esemény, amire hívnak és érdemes elmenni, akkor elmegyünk.

- 2011-ben egy félreértés miatt lenáciztak titeket egy koncert előtt a FB-on (ezt nehezményeztem, mert sem a nácikkal, sem a kényszeresen nácizókkal nem tudok azonosulni), majd 2012-ben majdnem lett egy közös koncertetek antifa fellépőkkel (Produzenten der Froide, BelfegOI). Ez végül miért maradt el?

Skaballeros - Igen, külső szemlélőnek kicsit parázs vitának tűnhetett a szóváltás. Igazából ismerős volt a srác, aki rám pirított egy koncertesemény elnevezése kapcsán.
Nevezzük nevén a gyereket, egy Strangenite - Skaballeros koncertről volt szó, melynek az elnevezése SS buli lett. Ezen nyilván sokan felhördülnek, mert felfedezni vélik a Schutzstaffel kezdőbetűit, amivel nem viccelődünk, de akik ismerik a zenekart, azok tudják, hogy nem igazán kötődünk pártokhoz, szélsőséges ideológiákhoz meg pláne nem. Lehet, hogy nem volt szerencsés névválasztás, de ilyen felhördülést nem igazán érdemelt volna. Azóta tisztáztuk a sráccal a nézeteltérést, úgyhogy szent a béke. :)
Ja, igen: az antifa koncert. (Te tényleg követed az eseményeket ;-)) Tök egyértelmű volt, hogy megyünk, mert például ilyen jellegű koncertekre szívesen megyünk. Életünk egyik nagy rejtélye marad, hogy miért szűnt meg a kezdeményezés.
Megvolt az esemény, megvoltak a zenekarok, aztán az esemény üzenőfalán elkezdődött egy kedélyes beszélgetés antifa és - feltételezem - szélsőséges nézeteket valló emberek között. Aztán megváltozott az esemény helyszíne (talán a Tündérgyár volt az eredeti és az R33 az új), végül elérhetetlenné vált az esemény és a szervező profilja is. Azóta sem tudtam meg, hogy mi miért történt.



- 2011-ben az A38-on, 2012-ben az R33-ban jártatok egy-egy tehetségkutatón. Milyen tanulságokkal sikerült felvérteznetek magatokat ezek alapján?

Skaballeros - ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, igen! A tehetségkutatók. A másik olyan téma, amiről órákig lehetne mesélni.
Emergenza: ha van sok ismerősöd és jól promózod a zenekarodat, akkor elég tisztességesen el lehet jutni benne messzire. Elmesélem, hogy velünk mi volt. :-D 
Úgy működik, hogy az első három körből a közönség juttat tovább kézfeltartással a koncerted után. Ergo minél több embert viszel, annál több szavazatod lesz. Egyszerű, mint egy pofon, nem? Igen ám. Most jön a csavar. Figyelj. A belépő 1500 Ft. Uh, b***g, nem sok az egy kicsit? De, de meghallgathatsz másik 5-6 random feltörekvő zenekart is, vágod? Tökre megéri. A zenekarnak? Ja, nincs para, mert ha eladsz 25 jegyet, akkor csak 1100 Ft-tal kell elszámolnod jegyenként, de ha eladsz mondjuk mittudomén, 100 jegyet, akkor csak nyolcszáz forint jegyenként. Vágod? Még te is jól jársz, zenekar. Na, mi tudtuk, hogy ezzel szopni fogunk és úgy is lett. 
Első kör: Vörös Yuk. Pompás helyen van egyébként is, szerencsére utolsók voltunk, időben még jó is lehetett volna. Csakhogy három jegyet adtunk el... A három emberből az egyik megunta a várakozást és a fellépés előtt hazament. Maradt két biztos szavazó. Gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával mentünk ki. És.......... továbbjutottunk. A többi zenekar és azok közönsége továbbjuttatott minket. Mekkora érzés már. 
És innentől beindult a lavina. Ha már bekerültünk a második körbe, akkor vigyünk már embereket, mert lehet, hogy megint továbbjutunk, milyen jó lenne már. (És így bejutottunk a döntőbe, azaz a negyedik körbe.) A jegyeket féláron, vagy ingyen osztogattuk, mi pótoltuk ki a maradék összeget. 
A harmadik körből már csak azért is tovább akartunk jutni, mert az A38 nagyszínpadán játszhattunk volna. És sikerült. A harmadik kör után mondták, hogy a jegyek innentől 2000 Ft-ba kerülnek, vagy valami ilyesmi, de drasztikusan megnyomták az árat. 
Értelemszerűen a negyedik körben is előbb a közönség szavaz, és a legjobb nyolcat, vagy kilencet minősíti a zsűri. Ennek ellenére egy csomó pénzt megint beleöltünk a jegyekbe, aztán a végén végül is mindegy volt, játszottunk a HAJÓN, ráadásul teltház előtt. A zsűri elé nem kerültünk, reméltük, hogy majd legalább kicsit több helyre hívnak esetleg, de persze nem. 
Az egyetlen pozitív hozadéka az volt az Emergenzának, hogy nagy helyeken játszhattunk, kulturált körülmények között, profi hangosítással. Igazából nem bántuk meg, de soha többé nem kezdeném elölről.
Az R33 tehetségkutatójáról semmit nem tudok elmondani. Letudtuk, megvolt. Kaptunk dicsérő szavakat, zsebre tettük. Ja, egyébként készítettek velünk ott egy interjút, amit soha nem adtak le, nem került fel YouTube-ra - mondjuk az aznapi interjúk közül egyik sem -, de gyakorlatilag az eddigi videoriportjainknak ez lett a sorsa (kivéve a Zero Talenttel közös koncert előtt készült interjú). :-D


- Akad-e olyan környezetvédelmi vagy egyéb jótékonysági, civil kezdeményezés a környezetetekben, amit akár együttesen zenekarként, akár külön-külön magánemberként pártoltok és szeretnétek felhívni rá a figyelmet?

Skaballeros - A többiek nevében nem tudok nyilatkozni, és fontosnak tartom felhívni az emberek figyelmét, hogy ne vásároljanak tenyésztőtől kutyát, macskát, mert a legtöbb ilyen "ember" csak pénzkereseti forrásként tekint szegényekre, inkább fogadjanak örökbe menhelyekről, rengeteg jobb sorsra érdemes állat vár gazdira. És mindenki végeztesse el az ivartalanítást, ha nem tud vigyázni arra, hogy "megcsinálják" a házi kedvencét, mert aztán jönnek a nemkívánatos porontyok.

- Az eddigi pályafutásotok során levont konzekvenciákból kiindulva mit üzennétek a feltörekvő ska/reggae zenekaroknak pozitív dologként? Illetve kiket üdvözölnétek innen, a skablog hasábjairól?

Skaballeros - Ne csináljanak ska/reggae zenekart. A piac így is túltelített, legalábbis reggae-ből biztosan. 
A ska-piacot lefedi a PASO, értem ez alatt a tradicionális skát. A balkáni skát a Barabonto, a Skafunderz és a Skatch, a ska/te-punkot a Közhelyek, a swinges-skás-punkos vonalat meg a Big Bunny Hall Swinger Club és a Gutting Revue. Mi meg bohóckodunk a harmadik vonalas skával, amibe leginkább csak szeretnénk tartozni, de igazából sehova nem tartozunk. 
Szóval skával befutni nem fog senki már szerintem, kivéve, ha jó kapcsolatai vannak és rohadt sok pénze, hogy reklámozza a zenekart. Ettől függetlenül persze mindenki csináljon zenekart, mert jó móka, csak az elején döntse el minden tag, hogy mi a cél, mit hajlandó áldozni érte. Nálunk ez elmaradt, úgyhogy ezért tartunk ott, ahol. :)
Igazából én nem várok már semmit sem a színtértől, ami már nem létezik egy ideje, sem a többi zenekartól, mindenki csinálja meg a saját szerencséjét. Mondom ezt azok után, hogy egy igen erős francia Zero Talenten hat ember volt (R33), abból négyen a mi zenekarunkból. K***ajó zenét csinálnak, a színpadon olyan energiák szabadulnak el, hogy leviszi az ember fejét, ennek ellenére fing nem volt rájuk kíváncsi. Akkor mire számítson egy Skaballeros? :-D
Persze sok koncert van egy nap Budapesten, dönteni kell, de a közönség nem kíváncsi már kis zenekarokra, akiket felfedezhet magának. Persze azt sem tartom kizártnak, hogy az emberek nem szeretik azt a zenét, amit mi játszunk.
Virtuális pacsi az alábbi zenekaroknak: Skannibals, Kötelező Közhelyek, Skatch, Big Bunny Hall Swinger Club, El Buerdo Fuello és legyen még egy Puhító is. :)

Skaballeros: FB / YT / MS / Reverbnation
La Familia: FB / BandCamp / MS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...