2011. dec. 29.

A Korn miatt lettem raszta - Interjú a Mighty Nighttal


A budapesti zenekarral próbatermekről, fúvósokról, dubstepről és adásszünetről értekeztünk, de szóba került a rocksteady, a magyar nyelv és a "letöltés kontra lemezkiadás" szokásos témája is.


Ska Bp - Kezdjük ott: hogyan állt össze a tagság? Hogy jöttetek össze? Korábban játszottatok-e ska-reggae zenekarokban és ezért merült fel az ötlet, hogy összeálltok egy ilyen csoporttá? Tehát volt-e zenekari előképe a MN-nak? Vagy függetlenül ettől egyszer csak rájöttetek, hogy ti együtt akartok játszani skát és reggae-t? 

Toma - Akkor mondom az én történetemet. Én egy netes apróhirdetésre jelentkeztem 2009 novemberében. Basszusgitárost kerestek egy alakuló ska-reggae zenekarba. Az akkori felállás úgy állt össze, hogy volt egy dob, egy gitár és egy ének és ehhez jöttem én. Ezt lehet nevezni az első hivatalos felállásnak. Ekkor 2009 decembere volt. Éppen két éve.

Ska Bp - Tehát volt ez az első felállás 2009 vége felé...

Toma - Igen, abból a felállásból a dobosunk (Ági) már nincs velünk, ő kiköltözött Angliába. Illetve már az akkori gitáros is viszonylag hamar kilépett (Dani). Utána állt össze a mostani felállás. Most Marci a dobosunk, Laci a gitáros, Misi szintén gitáron, Málnie énekel, én basszusgitáron.
Korábban voltak fúvósok is. Volt három fúvósunk is, ők sajnos elhagyták a zenekart. Kiléptek egyéb elfoglaltságaik miatt. Most igazából fúvóshiánnyal küzdünk. Az egyik legnagyobb problémánk, hogy a korábban szerzett számokat fúvósokkal együtt írtuk meg és most nagyon hiányzik a fúvósszekció.

Ska Bp - Tehát a fúvósok a MN zenei szövedékében abszolút szervesen benne vannak?

Toma - Majdnem az elejétől voltak fúvósaink, szinte az összes számot úgy írtuk meg, hogy vannak fúvósok. Most, hogy nincsenek, kicsit máshogy szólnak a számok, ezért át kellett alakítanunk a számokat úgy, hogy nagyjából tudjuk pótolni például az egyik gitárral a fúvósokat. De nem ez a cél, mindenképp az a célunk, hogy találjunk fúvósokat és ugyanúgy szólaljanak meg a számok, ahogyan az elején megírtuk.
Szerintünk elengedhetetlen része ennek a stílusnak a fúvós, a trombita, szaxofon. Mindenféleképpen szeretnénk, ha valaki csatlakozna hozzánk.

Ska Bp - Honnan jött az, hogy ska meg reggae? Rockot talán kézenfekvőbb játszani Magyarországon.

Toma - Szerintem ez minden tagnál más. Anno az előző zenekarommal No Doubt-feldolgozásokat játszottunk, ez a Club Tequila zenekar volt. Az egész ska nagyon megtetszett, főleg a No Doubt korai albumai és onnan visszafelé. Innen ered a kapcsolódásom a skához és a reggae-hez.
Utána nagyon megszerettem a magyar skát, reggae-t: PASO, Tizenhét,  Masszív, Kókler, Malacka, Tigris. Akkor jött az ötletem, hogy ha már ennyire szeretem, akkor miért is ne próbálnám ki? Nekem innen, a többieknek nem tudom...

Ska Bp - Többiek?

Laci - Én eleinte inkább latinabb, latinosabb zenekarokat hallgattam, például argentin ska-zenekarokat...

Ska Bp - Desorden Público, ilyeneket?

Laci - Igen, Los Fabulosos Cadillacs, Los de Abajo, ilyeneket. Tetszettek. Gondoltam, hogy leülök gitározni, jó lenne ilyesmit játszani.  

Ska Bp - Nemrég találtam egy olyat, hogy Sao Paulo Ska Jazz, nem tudom, ismered-e?

Laci  - Névről igen, konkrétan nem.

Ska Bp - Az nem annyira pattogós zene, inkább belassult, de az se rossz. Többiek? Ska, reggae?

Marci - Én először magyar oldalról próbáltam megközelíteni, tehát Irie Maffia meg PASO... De mindenféle zenéket hallgatok. Ilyet is.

Ska Bp - Akkor ebben a közösségben pedig ki tudod bontakoztatni ezt a dolgot. Többiek, nos?

Misi  - Magyar oldalról én is főleg PASO-t, Malacka és a Tahót hallgatok. Meg a punkos jellegű skát. Külföldiek közül Tokyo Ska Paradise Orchestrát. A jazzesebb vonalat nagyon szeretem, az instrumentális ska-zenéket, és leginkább azok vannak hatással rám a ska, reggae területén. Meg hát Bob Marley, mint klasszikus.

Málnie  - Én is zenei mindenevő vagyok. Amikor raszta lettem... Igazából a Korn miatt lettem raszta. Aztán beleástam magam a rasztafári-dolgokba, hogy mi miért van, hogy milyen a nép zenéje, a kultúrája, a háttere. Nagyon régóta érdekelt. És jött egy olyan ötlet, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy reggae-bandát. Azt mondtam, hogy legyen. Én is elég régóta hallgatok ilyesmit, a Tizenhét tetszett.

Ska Bp - Igen, a Tizenhéttel dumáltunk is, illetve a Tizenhét, a Soulbang és a Teadies sztorijáról... És azt tudtad, vagy hallottál róla, hogy a Korn új lemezén dubstep lesz? :)

Málnie - Igen, tudom, a Skrillexes dolog, de ez nekem annyira nem tetszik.

Ska Bp - Visszatérve a tagokhoz: mennyire nehéz fúvóst találni egy ska-reggae zenekarba mostanság, Magyarországon?

Toma - Hát... Nehéz. Fúvóst nagyon nehéz. A fúvós dologgal mi is szenvedünk: hirdetünk, kérdezzük az embereket, de egyszerűen nem találunk senkit. Ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy szóljak: ha valaki késztetést érez magában ilyesmire, akkor szívesen látjuk.



Ska Bp - Térjünk rá a lemezre, felvételekre, ilyesmikre. Volt ez a 4 számos EP, de mik a további tervek?

Toma - Az EP-t még idén januárban vettük fel. Akkor még más tagok is voltak a zenekarban. A terv az, hogy nagyjából jövő év elején vagy tavasszal sokkal jobb minőségben felvennénk egy-két új számot. Hogy pontosan mennyit, azt még nem tudom. Szerencsére íródtak... hát... slágergyanús számok... :)

Ska Bp - Az nem baj. :)

Toma - Legalábbis a koncertekről ez a visszajelzés jön, hogy van egy-két szám, ami megérett arra, hogy rögzítsük.  Vagy esetleg még a demóról újra felvegyünk egy-két számot. Ez lenne a terv, de ez is főleg pénz kérdése.
Tehát az a lényeg, hogy ha már egyszer beleölünk energiát, akkor jó legyen. És mindenképpen valami jó stúdióba szeretnénk elmenni. Ettől is függ a felvétel, nem csak attól, hogy milyen a hangulat körülöttünk.

Ska Bp - A lemezfelvétel is több szempontból érdekes lehet. Kreatív szempontból: az alkotóközösség van-e olyan dinamikus állapotban, hogy tudjatok együtt számokat szerezni, másrészt pedig az anyagi része sem mindegy: hogy lesz-e rá keret. A kreatív oldal ezek szerint rendben van, csak esetleg az anyagi vonzat az, ami határt szabhat.

Toma  - Pontosan, jól látod. Korábban is felmerült a zenekarban, hogy komolyan felveszünk több számot, de így azért elég nehéz. Szerencsére vagyunk annyira kreatívak, hogy írjunk új számokat, és bízunk benne: tavasszal lesz lehetőségünk stúdióba menni.
Konceptlemezben, 10-12 számos nagylemezben nem gondolkodunk. Az EP is meghallgatható, letölthető az interneten, valószínűleg az új anyag is ilyen formában lesz elérhető..

Ska Bp - Egy csomó kérdést megelőztél, ez jó. :)

Toma  - Köszönöm. :) Amit eddig felvettünk, azt közzétettük a Facebookon, Youtube-on, SoundCloudon.

Ska Bp - És ha esetleg úgy alakulna, hogy összejön egy nagylemeznyi anyag, akkor mit választanátok? Inkább kiadnátok CD-n, vagy legyen online terjesztés és zeneáruház? Például most elindult a magyar iTunes. Vagy azt is feltennétek a SoundCloudra és letölthető lenne?

Toma - Mindenféleképpen a letölthető változat felé hajlanánk. Nincs akkora piac Magyarországon... Vannak nagyobb nevek, akiknek a CD-kiadás megéri, de mi nem vagyunk olyan szinten. Nem a meggazdagodás motivál minket. Van olyan oldala is, hogy fenn kell tartani a próbatermünket, a hangszereket, leutazni koncertre stb. De ez egy másik történet...

Ska Bp - Az nagyon jó érzés lehet, amikor az ember refrénjét 85 ezren éneklik a Wembley Stadionban, de ahhoz nagybetűs zenekarnak kell lenni: Foo Fighters, ilyesmi. Magyarországon a ska nem annyira befutott dolog, hogy ez életszerű legyen. 
Nézzük a feldolgozások és a saját nóták témakörét. Ti melyiket tartjátok fontosabbnak és mik a közönség visszajelzései?

Toma - Az elején, amikor összeállt a zenekar, mi is feldolgozásokat kezdtünk el játszani. Aztán összekovácsolódott a zenekar és nekiálltunk saját számokat írni. Szép lassan eljutottunk odáig, hogy a repertoárban 3-4 feldolgozás maradt. A Specialstől a Monkey Man, régebbi, tempós dal, nagyon szeretik a koncerteken. Tulajdonképpen a legeleje óta benne van a programban és szeretik.
Az állandó kezdőszámunk a Max Romeo-féle I Chase the Devil.  Ezzel szoktuk indítani a koncerteket, mert jó kezdőszámnak tartjuk.
Van még Don Carlostól a Harvest Time. Ez a három maradt. Talán még Johnny Clarke-tól a None Shall Escape The Judgement, de az a szám mindig képlékeny, egyszer gyors, máskor lassú.
A visszajelzések pedig... ezeket a számokat általában a koncertek elején szoktuk eljátszani, utána csak saját számok vannak. A szakavatottak tudják, miről van szó. Ezek nem annyira elterjedtek, mint egy Bob Marley-nóta. Szóval ezeket értékelik, kérik és szeretik is. És a saját dalokat is, szerencsére.

Fotó: Toportyán

Ska Bp - Nézzük a koncerteket. Azt már elértétek, illetve kijártátok magatoknak, hogy rendszeresen fel tudtok lépni a Filterben. Merre jártatok még, valamint hol szeretnétek fellépni, ha lenne rá lehetőség? Az már másik kérdés, hogy mekkorák a lehetőségek.

Toma  - A Filter szinte a második otthonunk, elég sokat játszottunk ott, én a korábbi zenekarommal is. Szerdánként vagyunk ott, amikor egyébként is reggae-party szokott lenni. A Filter az egyik fix koncerthely.
Jártunk még a Rocktogonban. Ott léptünk fel a Fringe Fesztiválon, nagyon jó buli volt. Sokan eljöttek, az egyik legjobb koncertünk volt. Teltház volt, őrjöngtek, táncoltak, nagy buli volt.
A Fészekben játszottunk még, az After Musicban, tehát inkább a kisebb klubokban Budapesten. Vidéken voltunk Siófokon egy borfesztiválon. Jártunk a Rákosmenti Rock and Roll Fesztiválon, az jó buli lehetett volna, de kevesen voltak, az időjárás nem volt kegyes.

Ska Bp - És még a Westbahnhofban is voltatok, a Nyugati aluljáróban. Az Oktoberfesten, ahol olcsó volt a sör. :)

Toma  - Igen, olcsó volt és finom is, nem vizezték. Az is jó buli volt. Mi kezdtük a szombati napot, akkor még nem voltak olyan sokan. Utánunk játszott a Bootz Brothers, náluk nagyon nagy buli volt, jól szólt a cucc és sokan voltak.
Összességében többnyire Budapesten koncerteztünk, egy-két vidéki helyszín volt. A terv az, hogy kilépjünk ebből, tehát hogy Budapesten eljussunk a nagyobb helyekre: Dürer Kert, A38, Gödör... És vidékre is. Bárhol, csak tovább tudjunk lépni kicsit Budapestről. De nehéz kapcsolatot találni, helyi bulit megszervezni.

Ska Bp - És úgy, hogy legalább a benzinköltség visszajöjjön.

Toma  - Igen. Most öten vagyunk, korábban már voltunk nyolcan is. Kevés az olyan vidéki klub, ahol meg lehet úgy oldani, hogy legalább a benzinpénz visszajöjjön.



Ska Bp - És kikkel játszanátok együtt? Ez egyben azt is jelenti, hogy megpróbálnánk elhelyezni a MN-ot a mai magyarországi ska-reggae színtéren. Kiket mondanátok, kikkel vagytok jóban és kikkel lépnétek fel? A kettő nem feltétlenül fedi egymást.

Toma  - Akikkel szorosabb kapcsolatunk lenne, hasonló stílusú zenekar, az nincs nagyon. A legutóbbi bulinkon találkoztunk a One Shot Babylonnal, ők hasonló stílusúak. Korábban másokkal is felléptünk közösen, de még nem találtunk meg azt a zenekart, akikkel hosszabb távon együtt tudnánk zenélni. Hogy kikkel szeretnénk? Felvetődött...

Ska Bp - Desorden Público? :)

Toma  - Őket pont nem ismerem. :) Felvettük a kapcsolatot a Shanti Ska Tonesszal, esetleg mi mennénk hozzájuk, vagy ők jönnének hozzánk. De még semmi sem fix.
Velük vettük fel a kapcsolatot, de hogy kivel játszanánk? Bárkivel, aki hasonló stílusú. Nincs semmi olyan előítéletünk, hogy...

Ska Bp - Nincs olyan, hogy pfuj, pfuj, csapatós dancehall? :)

Toma - Nincs, egyáltalán. Korábban az SLT nevű zenekarral léptünk fel, ők rockfeldolgozásokat játszanak. Ami az álmokat illeti... A PASO előtt szívesen játszanánk...

Misi  - Vagy utánuk. :)

Ska Bp - Ha tudnék zenélni, előttük én is szívesen játszanék. :)

Toma  - Szóval a “befutott” nevek előtt bármikor játszanánk, de a mi “szintünkön” nem tudnék három-négy nevet felsorolni, akikkel fellépnénk. Na jó, azért biztos lenne 3-4 név....

Fotó: Toportyán

Ska Bp - Amikor a Teadies tagjaival beszéltem, utána a Közhelyekkel és a Testi Egyenleggel, szóba került, hogy pár évvel ezelőtt jobban pörgött a ska meg a reggae. Emellett a közgazdász énem szerint az emberek először a kultúrán spórolnak, nem a kenyéren. Mennyire látjátok alátámaszthatónak vagy cáfolhatónak ezt az elméletet?

Toma  - Ha havi szinten összejött egy fellépés, akkor már örültünk. Nekünk annyiban más a helyzetünk, mint például a Shantinak, hogy a Filterben tulajdonképpen bármikor fel tudnánk lépni. A többi fellépés nagyon nehezen jön össze. Igazából mi két éve vagyunk együtt, nagyon nagy viszonyítási alapunk nincsen visszamenőleg arról, hogy változott-e a helyzet. Szerintem eleve nehéz helyzetbe csöppentünk bele. Nincs, aki összefogja.

Ska Bp - Pár éve a Skaland szervezett koncerteket, a Dürerben volt Skanking Night. Nyáron volt ott PASO-klub, de véget ért. És mintha inkább a dancehall menne, nem a ska.

Toma  - A Skaland idén elmaradt, a Reggae Camp is. Ott is tudtunk volna játszani, de ezek végül nem voltak idén. A Camp szervezési problémák miatt, a Skaland hátterét nem ismerem.

Ska Bp - A tavalyi Nagy Skalandon kevesen voltak. Lehet, hogy idén nem érte volna meg megrendezni.

Toma - Igen, mi is hallottunk ilyesmiről.

Ska Bp - Koncertekről rátérve a közönségre: hogy érzitek, kialakult már egy kemény mag, akik rendszeresen elmennek a koncertjeitekre?

Toma - Szerintem kialakult. :) Vannak visszatérő arcok. A baráti körünkből is elég sokan rendszeresen járnak a koncertjeinkre. Látjuk, hogy tudják a számok szövegét, velünk énekelnek. A létszám persze a szokásos módon alakul, de azért vannak.

Ska Bp - Az interjú egy blogon fog megjelenni, ti pedig aktívak vagytok a Facebookon. Mennyire érzitek hasznosnak, fontosnak ezt? Mennyire lehet hatni ilyen eszközökkel a közönségre és bevonzani őket koncertekre?

Toma - Mindenfélekéleppen hasznos. Mint említettem a korábbiakban, ez a legjobb út arra, hogy informáljuk a rajongókat, tartsuk velük a kapcsolatot. Nem feltétlenül csak a FB, hanem más, ilyen típusú dolgok is. Lehet, hogy pár év múlva lesz más csatorna, másik eszköz.
Mi a FB-on vagyunk fent. Korábban voltunk a MySpace-en is, de megszüntettük.  Ki tudjuk használni a FB lehetőségeit, ez elegendő arra, hogy kapcsolatot tartsunk a közönséggel.

Ska Bp - A vége felé még egy kérdés, amit minden interjúalanynak fel szoktam tenni: mit üzennétek a nemrég indult, de lelkes ska-reggae zenekaroknak? Vannak ilyenek. :)

Toma - Hát... (bizonytalanul)

Ska Bp - Valami pozitívat? (nevetnek mind)

Misi - Kitartás! :)

Toma  - Mondhatnék közhelyeket, de csak a saját példánkból tudok kiindulni. Mindenképpen szerezzenek saját próbatermet...

Ska Bp - Mennyire nehéz próbatermet találni ma Magyarországon, ha nem olyan nagy betűs zenekar vagy, hanem viszonylag nemrég indult ska-reggae zenekar?

Toma - Szerintem termet találni könnyű. Elég sok gyárépület van Budapesten. A másik üzenet... Nem is tudom. Többiek, mit üzennétek a kitartás mellett?
Mindenféleképpen kell sok gyakorlás, de ezek már közhelyek, amiket nem akartam elpuffogtatni. :) Ha van fúvósuk, nagyon becsüljék meg és láncolják magukhoz.
A Mighty Nightban én vagyok a rangidős, sok zenekarban megfordultam, sok mindent végigéltem, nem volt internet meg ilyesmi, még mobil sem.

Fotó: Toportyán

Ska Bp - Meg hétfőn adásszünet volt a tévében...

Toma - Akkor még nem zenéltem, szóval azért annyira nem vagyok öreg. :) De emlékszem olyan dolgokra, amikor elmentünk és együtt plakátoltunk...

Ska Bp - Az is közösségszervező erő, hogy közösen menedzseled a dolgot, közösen ragasztasz plakátot.

Toma - Így van. Az máshogy működött, most ez van. A FB-ra készítünk plakátokat, ott rakjuk ki, ott küldjük el mindenhova. Kicsit egyszerűbb a helyzet. Más.

Ska Bp - Többiek, mit üzennétek?

Misi - Próbálják meg a gerillamarketinget. Tényleg, ahogy Toma mondta: matricázzanak mindenfelé a városban. Legalább ha látják a nevüket, hogy léteznek, az már nagy segítség. Egyébként nekünk is kéne matricákat nyomtatni, szerezni.

Marci  - A kapcsolattartást a közönséggel nagyon fontosnak tartom. Előtte, utána és közben, legfőképpen.

Ska Bp - Nagyon jó ötlet!

Laci - Sok minden elhangzott már. Én azt üzenném, hogy ne térjenek le a saját útjukról, legyenek önfejűek.

Ska Bp - De célszerű módon. (nevetnek mind)

Laci - Igen, nem elijesztő módon. :)

Málnie - Én azt mondom, hogy a heti egy próba mindenképpen legyen meg. Nálunk is sokat számít. A másik, hogy igenis fektessék, foglalják bele az összes érzelmüket meg a mindennapi dolgokat a dalokba. Anélkül nincs értelme. De nem emo-dologra gondolok... :)

Ska Bp - Értem, értem. :)

Toma - Énekeljenek magyarul. Szerintem ebben mi is előre tudunk lépni. Tulajdonképpen most az összes számunk angolul van.

Ska Bp - A Teadies is megcsinálta azt, hogy rocksteady magyarul. Sőt, azt szoktam mondani, hogy a magyarul éneklő rocksteady-zenekarok közül ők az elsők, akik főzőműsort csináltak a Youtube-on. (nevetnek mind)

Toma - Nagyon tisztelem azt a zenekart. Tulajdonképpen egy nem túl ismert vagy elfogadott stílusban viszonylag gyorsan ismertek lettek és magyarul próbálkoznak. Nekünk is célunk lehet, hogy megpróbáljunk egy-két számot magyarul megírni. Volt már rá kísérlet, de még nem sikerült.

Ska Bp - Próbálkozni kell. Köszönöm a beszélgetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...