2011. nov. 10.

Dubioza Kolektiv, Malacka és a Tahó, Diskobajagi (A38)




Balkán est és Malackodás a hajón: Dubioza Kolektiv, Malacka és a Tahó, Diskobajagi


2011.11.19., szombat, 20:00

A38 Hajó
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány, Petőfi híd budai hídfő




A Dunán ringatózó kultúrhajó ezúttal bosnyák funk-soul tesókat lát vendégül. A Dubioza Kolektiv 8 évnyi működés és 6 lemez után elnyerte az idei MTV EMA-hez kapcsolódó "Best Adria Act" kategória első díját, de a kezdet óta sok más kaland is történt a zenekarral: támogatták Bosznia első alulról szerveződő civil szervezetét és a hatalmasok korrupciója ellen is tiltakoztak a zenéjükkel.

A DK egyaránt merít a reggae, a dub, a rock és a hiphop stílusjegyeiből, emellett mindenestül bosnyák. Mivel itt vannak a gyökerei a Balkánon, nem próbál jamaicaibb lenni a jamaicaiaknál. Bosznia-Hercegovina viharos múltjából táplálkozik. Az ilyen arcokon értékes, de szerencsé(nk)re nem ritka vendég a mosoly.

Felhívja a figyelmet a tolerancia fontosságára, emellett globkrit hangokat is hallat anélkül, hogy inkoherens lenne a mondanivalója. Úgy tart távolságot a nacionalizmustól, hogy közben a multikulturalizmust sem erőlteti túl.

Rokonszenves szláv kevercs. A múltbeli kemény tapasztalatok ellenére (vagy éppen az ilyen élmények hatására) megvan benne a csak azért is élni akarás és humor, ami nélkül errefelé nehéz boldogulni. Tőlünk délre még nehezebb.

Kevésbé direkt, mint a Russkaja, de ugyanakkora energiabomba és vidítás. Az Amerikai Egyesült Államokról szóló Dubioza-nótát simán oda lehet tenni a Russkaja változásról szóló dala mellé. Füleld le egymás után a kettőt:



Az estét tovább színesíti a 15. születésnapját ünneplő és friss lemezes Malacka és a Tahó, valamint a DK-tagokat tömörítő Diskobajagi is. 

http://a38.hu/
http://www.dubioza.org/
http://www.malackaesataho.hu/
http://www.myspace.com/diskobajagi
FB-esemény - http://goo.gl/zrZWi

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok, mi készítettünk velük az A38-as koncert egy interjút, amit kiposztoltunk a blogunkra:
    http://srbija.blog.hu/2011/11/25/a_foderacio_coolsaga

    remélem nem gond a promó, amúgy jó a blogotok, gr.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...