2010. jún. 6.

A hét fasza arca: Psio Crew




Egy kerti iszogatáson hallottam meg a nevet: Psio Crew. Ilyet szól: "Lengyel ska. És jó, mert folk." Vicces: éppen lengyel sört gyúrtunk át hangulattá. Utánajártam. Visszavonhatatlan, hogy a lengyelekről Katyń, Krakkó és a 9%-os Karpackie mellett most már a P.C. is mindig eszembe fog jutni. Köszönöm, Ági, bírlak.

A P.C. 2004-ben jött létre és kilenc tagot számlál. Lengyelország déli részén, Bielsko-Bialában élnek. (Szolnok testvérvárosa, helló!)

A Crew koktéljának alapját a góral népzene adja. A góralok röviden és leegyszerűsítve lengyel és szlovák hegylakók. Ilyen földrajzi nevekben kéne gondolkodnunk, mint Zakopane, Podhale, Beszkidek, Szepesség, a régi Árva vármegye, Kiszuca. Viszont nem ilyen egyszerű a góral-kép: a góralok a lengyelt beszélik, de sajátos dialektusban, szlovák és más Kárpát-medencei hatásokkal.

Az önazonosság kérdése is érdekes: a lengyel területeken élő góralok többsége logikus módon lengyelnek érzi magát, az első világháború után a szlovák területekhez kerültek szlováknak, a cseh területekre szakadtak pedig a csehországi lengyel kisebbséghez tartozónak vallják magukat.

Az etno-geográfiából ennyi talán elég is lesz, ez zenei blog. Vissza a góral népzenéhez: Karol Szymanowski lengyel zeneszerző fedezte fel és tette ismertté. Ahogyan a góralok sem egyetlen zárt tömbben élnek, az alapvetően a vonósok által meghatározott góral népzene is több helyről húz be hatásokat, többek közt Ukrajnából, Szlovákiából, Csehországból és Erdélyből.

Ezekhez a gyökerekhez elektronika, reggae, dub, hiphop adódik hozzá a Psio Crew zenei tájképében. Kísérleti és fogyasztható zene. Simán élvezhető a német TFF Rudolstadt népzenei fesztivál és a lengyel Mayday közönsége számára is (nem vicc). A 2007-es Sziget Feszt mellett Izraelben (Jerusalem International Arts and Crafts Fair), Csehországban (Colours of Ostrava) és természetesen otthon is felléptek (Przystanek Woodstock).

Ha tágabb értelemben vizsgáljuk a dolgot, elmondható, hogy a PC-muzsika része annak a jobb híján polska rootz vagy future folk kifejezéssel leírt zenei zsánernek, amelyben a lengyel tradíciók nyitnak a modernitás és más világtájak hagyományai felé.



Ezért is kaphattak helyet a színteret bemutató, Polska Rootz címet viselő válogatáslemezen, klezmer-, drum'n'bass- és reggae-ütemek mellett. (A lemez kiadója a Kistehén külföldi terjesztéséért felelős, illetve a hazánkban is ismert Leningradot népszerűsítő EastBlok Music.)


Saját hangzóanyaguk a 2007-es Szumi Jawor Soundsystem nagylemez és az online meghallgatható-letölthető, tavalyi Baciar EP (lásd a mellékelt nótát).




Ha megpróbálnám a szokásos képzavarokkal elmondani, milyen a Crew... Talán olyan, mint amikor lemész a telekre és észreveszed, hogy a dédpapa fészerében használható dolgok is vannak, nemcsak söralátétek, megsárgult Fürge ujjak, Pajtások, Hahoták és annyi szög, csavar, hogy abból a Fűrész 7. gépezeteinek megalkotása mellett a Margit híd teljes felújítását is el lehetne vállalni.
Vagy esetleg ilyen képet képzelj el: felébredsz reggel, Búcsúszentlászlón. Bödőcs Tibor és Sebestyén Márta behajol az ablakon, hogy pálinkával és népdallal keltsen fel. Amikor összeszeded magad és kimész friss levegőt szippantani, észreveszed, hogy a kert végében, a mohával benőtt Zastaván ott áll egy srác és hegedül. A sufniból elektro-zörejek szűrődnek ki, mert egy ügyes vállalkozó érthetetlenül ügyes módon keverőpultot varázsolt a nagyapa Unitra márkájú, lengyel lemezjátszójából és egy lerobbant rádiókészülékből. A szomszédból átjön a többi hegedűs is, a szájdobos sráccal együtt. Nekiállnak. Ez az a pillanat, amikor nem értesz semmit, de széles mosollyal, szívből nevetsz.
A legnagyobb képzavart nem én találtam ki, hanem már létezik: Ojos de Brujo (barcelonai flamenco-hiphop) és Psio Crew, WrocLove Fest (Wrocław, 2009).



Tagság:
Katarzyna Dyga "Katka" - ének
Anna Kukioła - első hegedű, ének
Karolina Żur - első hegedű, ének
Ryszard Cieślar - második hegedű, ének, okarina
Krzysztof Pyter "Biedron" - második hegedű, ének
Piotr Jakimów "Yoyo" - hangminták, gitár
Mikołaj Stachura - ütőhangszerek
Maciej Szymonowicz "Kamerski" - nagybőgő, ének, szájdob
Slawek Lorenz "Zonq" - billentyű, szájdob
http://www.psiocrew.pl
http://myspace.com/psiocrew

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...