2010. jún. 5.

Árvíz, 1749, ilyesmi


A Magyar Vöröskereszt Sajtóirodájának közleménye, 2010.06.04.:

Szerda éjfélig mintegy 50 millió forint gyűlt össze az árvízkárosultak megsegítésére a 1749-en. A hazai telekommunikációs iparág legnagyobb szereplői, a Vodafone, a T-Mobile, a Telenor, a T-Home, az Invitel és a UPC által támogatott 1749-es segélyvonalon összegyűjtött milliók a magyar Vöröskereszt segítségével jutnak el az érintettekhez.

Mintegy 50 millió forint értékű adomány érkezett SMS-ek és telefonhívások formájában szerda éjfélig a 1749-es segélyvonalra. Ez több mint 240.000 ezer darab hívást illetve SMS-t jelent két hét alatt. Az összeget a májusban és júniusban pusztító heves viharok, esőzések okozta károk helyreállítására, az árvízkárosultak megsegítésére közösen gyűjtik a hazai telekommunikációs szolgáltatók. Minden, 2010. május 19-től a segélyvonalra érkező hívás és SMS teljes, 200Ft-os összegét a Magyar Vöröskereszten keresztül a bajba jutottak megsegítésére fordítják.

A telekommunikációs szolgáltatók gyors összefogásának, a Magyar Vöröskeresztnek és az ügyfeleknek köszönhetően már megkezdődtek a mentési munkálatok, de sok településen még mindig kritikus állapotok uralkodnak. A folyók áradása mellett a viharos széllökések, a nagy mennyiségű esőzés és a belvíz is komoly károkat okozott, több száz család otthona vált lakhatatlanná.

A Magyar Vöröskereszt a beérkezett adományokból a rászoruló családokat segíti majd. Elsőként tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket juttat el az árvíz által leginkább sújtott települések számára. A későbbiekben pedig a családok otthonainak újjáépítésében is részt vállal, építőanyagok vagy egyéb eszközök biztosításával.

A medrükből kilépő folyók áradása miatt jelenleg is több száz km-es szakaszon árvízvédelmi készültség van, emellett a Tisza is áradásnak indult. A segítségnyújtásra még mindig nagy szükség van, ezért a Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a 1749-es számra érkező hívásokat, és az „ARVIZ” vagy „ÁRVÍZ” szót tartalmazó SMS-eket.



A 1752-es telefonszám hívásával 250 Ft-ot juttathatunk el a Nemzeti Segélyvonalon a májusi ítéletidő károsultjainak. A szám 30-as és vezetékes hálózatból érhető el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...