2010. máj. 19.

A hét fasza arca: VibeKillaz Crew


A VibeKillaz Crew előképe a 2005-ben alakult, sanzonos-párizsi éjszakás Szilvuplé zenekarban lelhető meg. 2007-re jutottak el a felismerésig, hogy inkább reggae-t szeretnének játszani.

A 2008 közepéig képlékeny és személycserékkel fellazított tagság nagyjából így festett ebben az időszakban:

MammaDé - ének
MC Négyzet - ének, rap
Z%f - ének, vokál
Hego - gitár
Nikolai - basszusgitár
MátéX - szaxofon
Richárd - billentyű
Vivi - dob

2009 elején történt első fellépésük az ELTE Könyvtár Pincében, azóta megfordultak klubokban (Filter, Rézmál, Tűzraktér, Szabad Az Á, Pótkulcs, Pálya) és fesztiválokon is (Reggae Camp, Veszprémi Utcazene Fesztivál).

Nyáron beneveztek a Rototom Sunsplash feszt által támogatott, európai szintű Reggae Contest versenyre és a szavazás végén az ötödik helyet csípték meg. A Ladánybene 27 második riddim-lemezére (Color Dem - Judah Riddim) is adtak le pályázati anyagot. Bár az albumra végül nem kerültek fel, nyolcadikok lettek a versenyben.

A Crew annyiban tér el más reggae-bandáktól, hogy megpróbálja elhelyezni a magyar népzenét a jamaikai riddimek között. Viszont érdemes leszögezni: ahogyan a Csík zenekar sem szeretne népi Irigy Hónaljmirigy lenni, a Crew sem törekszik arra, hogy a reggae-szcéna Matyi és a Hegedűsévé váljon. Vagy ha mégis, kiválóan titkolják.

Egy pillanatig még lessünk vissza a Csíkra. A többek közt Clapton és Armstrong által is játszott tradicionális amerikai bluesból és a Kispálból Csík Jánossal együtt még ma is össze lehet pakolni egy épkézláb, élvezetes, lélegzőként ható dalt. Megélt példa: ott állok a ZP-ben, kezemben a konstans sör, a torkomban a bluesból és népzenéből gyűrt gombóc, libabőrbe öltöztem és csak hallgatok, tágra nyílt füllel.

Lehet, hogy senki nem ért semmit, de ha el tudjuk fogadni a fentieket, akkor érthető (érezhető), hogy a Vibekillaz-féle párosítás sem olyan nagy furcsaság. Felesleges is olyasféle közhelyekkel dobálózni, mint "a zene mindenkié", vagy "a zene határtalan".

Titok nincs, legalábbis részemről nem fogok a megfejtésén agyalni. Annyi az egész, hogy itt ez az ősrégi jamaikai és a több száz éves magyar népzenei dallamkincs, valamint ez a tíz ember, akik szeretnek zenélni. Nem hiba nélküliek, de képesek rá, hogy a kellő érzékenységgel, de egyben játékos rugalmassággal ültessék közös asztalhoz a reggae-t és a népzenét. Tapasztalnak, csiszolódnak, mászkálnak előre a tapasztalati görbén. Néha elmegy az eszük koncert közben és elmennek a ska felé. Jó az.

Mostani tagság:

O'mamma Killa - ének
Positive Lulu Sista - ének
Mc Meennie Man aka Souljahbwoy - szövegláda
MC Milli Chab (vendég) - szövegláda
Hego Killa - gitár, vokál
Nikolaj Killa - basszusgitár
Szaby G - billentyűk
MátéX Killa - szaxofon
Selekta Crocus - selektor
R-Pi Killa - dob

Roll on!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...