2010. máj. 30.

A hét fasza arca: A Láma Dalai


A kiskunfélegyházi Láma Dalai aktuális felállása 2007-ben alakult ki. Az ennél korábbi időszakból annyi bizonyos, hogy a Lámák 2000 óta léteznek és 2004-re datálható egy hangzóanyaguk: Ska Demo.

2005-től számos tehetségkutató rendezvényen vettek részt, említenék néhányat: Wan2 (Szarvas), Dig Up! (Pécs, a Batta Dem Fesztiválon belül), Freefest (Lajosmizse, Zenélő Tanya), X. Paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál, Budapest Fringe, Peron Music (Tatabánya - itt korábban a Gravefruit is győzött), JATE Klub SZTEhetségkutató (Szeged), Géniusz (Budapest).

A pécsi Batta Dem és az otthoni Miénk itt a tér mellett felléptek már utcazenei fesztiválokon és a Szegedi Ifjúság Napokon, a Kecskeméti Nyári Fesztiválon, az Azfeszten, a Lánchídnál (Nyár a Lánchídon), a Hegyalján is. Kisebb és/vagy underground helyektől sem ijednek meg: velük kapcsolatban szóba hozható például a Tűzraktér, a Tündérgyár, a Pótkulcs, a Kék Yuk. Idén feltűnnek majd az EFOTT-on és a Three Teadies által szervezett Bangarang! minifeszten, a Deliriumban is.

Amíg nem találok ki jobb meghatározást, a nagylemez címét (Reggae'n'Roll) vehetnénk alapul a Láma-zene leírására, mert egy reggae- és egy rockzenekar tulajdonságait is képesek előnyös módon felvillantani. Az alap a ska és a reggae a két fúvóssal és a belazultan dörmögő basszussal, de ez simán átcsaphat rockba (lesd a mellékletet: Baleset, a vége felé). Illetve a fúvósok jelenléte a jazz felé is elviheti a zenét.




A Lámák hajlamosak rá, hogy ebbe a saját(osan kialakított) zenei nyelvbe ágyazzanak bele ismert dalokat. Ilyen szempontból nézve sztárvendég náluk a Deep Purple (Smoke On The Water), Roy Orbison (Pretty Woman) és a Doors is (Break On Through). Ezt a rock területén való jártasságként vagy humorral átszőtt tiszteletadásként is értékelhetjük, de akár híd is lehet a Lámákat kevésbé ismerő közönségrétegek felé is.

Az együttes a mostani formációval eddig két kislemezt hozott össze: Sziget (2007), Baleset! (2008). Az utóbbi korong címadó dalát a Showder Klubból ismert Csenki Attila szavai vezetik fel. 2009 végére, PANKKK-támogatással lett kész a már hivatkozott Reggae'n'Roll nagylemez.

A Lámák egy hivatalos videóval bírnak, ez a Tejföl kiflivel kisfilmes melléklete. Mostanság, 2010 májusának végén készül a második klip, ezt a Francia című nótához kapcsolhatjuk majd. A beharangozóban az említett stand up-humorista is feltűnik, mindenkit utálnia kell. :)

Tagság:
Vereb János - ének, harsona
Kurgyis Attila - gitár, vokál
Földi Jácint - trombita
Csányi László - szaxofon, vokál
Szurmik Csaba - basszusgitár
Bíró Zoltán - dob


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...